I Alanya bodde och jobbade jag några månader eftersom jag gick reseledarskolan här. Det var mitt första resmål som reseledare för Fritids resor.
Det jag gillade med Alanya var att trots att det är väldigt många turister här så hamnar man mitt i den turkiska vardagen med marknader, böneutrop, fiskehamnen, gubbarna utanför caféerna, de turkiska baden (hamam) och flera små enkla restauranger med turkiska specilaliteter dit få av turisterna hittar.

Eftersom Alanya har varit ett av svenskarnas mest populära resmål sedan 80-talet är utbudet stort av bra (och dåliga) restauranger, nöjesliv, hotell både för barnfamiljer och par som vill ha lugn och ro.  


I basarerna hittar man kryddor, fina mattor, frukt, kläder och mycket annat.
 

Det finns 2 stora stränder med alla vattensporter man kan önska. Mellan de båda ständerna ligger en medeltida fästning uppe på en höjd.Att göra:

Man kan ta en båttur på Manavgatfloden.

Det är en lugn båttur som passar hela familjen och det är kul att se vardagslivet längs floden. Har man tur kan man få se pelikaner och sköldpaddor. När man kommer fram där floden möter Medelhavet blir det stopp för bad och lättare lunch oftast.   Pamukkale är ett ställe som jag kan rekommendera även om det är en bit att åka.

35 gradigt vatten som sipprar fram ur underjorden längs en sluttning har format dom här naturliga bassängerna eftersom vattnet är så kalkrikt. Området är ett naturreservat som finns med på Unescos världsarvslista och det är verkligen speciellt.

Pamukkale betyder bomullsfästningen. Man får inte bada i bassängerna längre men det finns termalbad precis i närheten med vatten från dom varma källorna som man kan bada i.  

Precis i närheten av Pamukkale ligger Hierapolis som också finns med på Unescos världsarvslista.

Det är en antik stad som grundades ca 200 f.Kr med bl.a. en stor amfiteater och en begravningsplats med sarkofager. Det var en mäktig stad dit folk kom för att bada i dom naturliga bassängerna.

Att gå till en turkiskt bad (Hamam) är en annorlunda upplevelse!

Det är en gammal turkisk tradition för både män och kvinnor. Inne i badet är det mellan 40-50 grader och i mitten finns en stor sten i marmor där man får lägga sig för att bli skrubbad. Efter peelingen blir man intvålad med massor av lödder och efter det är det dags för te och oljemassage. Mitt starkaste minne är hur man gled omkring på det där marmorbordet som en hal fisk medans två bastanta turkiska damer skrubbade mig.  

Jeepsafari uppe i Taurusbergen längs smala och dammiga vägar tyckte jag var kul.

Här får man se det turkiska bylivet på nära håll. Var beredd på att bli dammig men ett bad i en sval flod på slutet var jätte härligt.
Boende: Om man har barn och gillar när det händer mycket skulle jag  rekommendera Fritidsresors (nu Tui) gamla flaggskepp Pasha Bay.


Ett jätte stort poolområde, barnklubbar, vattenrutschbanor, fotboll, gym, spa, musikalshower, tennis och mycket mer.

Ett speciellt minne: När jag guidade runt bland Hierapolis ruiner brukade jag ställa mig i amfiteatern och sjunga för att folk skulle förstå vilken otrolig akustik det var fast man satt högt upp.

Även om jag fick applåder och visslingar var det nog det närmaste rockstjärna jag kommer. Om folk blir tårögda när jag sjunger är det INTE för att det är vackert.....

Positivt: Det går att hitta billiga resor hit, bra hotell

Negativt: Turistigt på många ställen