Denna idyll kan jag verkligen rekommendera!
En perfekt weekend-resa nu när vi inte får resa utomlands. Vi vill dit igen! 

Detta är Sveriges första stad och här känner man verkligen av den historiska, mysiga atmosfären med många bevarade gamla hus, små gator, flera slott, flera ruiner av gamla kyrkor, och gravfält (25 stycken!).

 Sigtuna är faktiskt världens runstens-tätaste plats och många av de 170 runstenarna ligger i centrum.

Staden ligger vid Mälaren bara en timme från Stockholm och är verkligen en riktig sommaridyll, som en saga av Astrid Lindgren, men jag skulle säga att bästa tiden att åka hit ändå är på vår eller höst då det inte är så mycket turister. Julmarknaden här är också en anledning att åka hit.


Att göra:

Ett måste när man är här tycker jag är att fika på Tant Bruns kaffestuga!

Så mysigt och gott! Det är ett riktigt gammalt café i Sigtunas äldsta trähus från 1600-talet.


Besök Lundströmska Gården som är ett välbevarat hem från sekelskiftet som ligger på Stora gatan.

 

Där ligger också Lundströmska Butiken som är en gammal handelsbod med 1800-tals atmosfär. Butiken stängde 1905 och blev museum på 1950-talet. 


Augusta Janssons konfektyr och karamellbutik är en gammeldags godisbutik som är värd ett besök i centrum.


Steninge Slottsby där det vackra slottet från 1705 finns att besöka men också stenladan som rymmer både café, restaurang och butiker i historisk miljö.

Gillar man julmarknader ska man hit för här hålls Sveriges största inomhus-julmarknad varje år! Här har Carola sina julkonserter också.


Skoklosters Slott är så vackert och ligger precis vid vattnet ca 30 min med bil från Sigtuna stad. Slottet är från 1600-talet och mycket är bevarat precis som det såg ut.

Här finns Slottsateljén där barn kan pyssla, läsa eller klä ut sig. För barnen anordnas också speciella guidade turer och riddarläger med övernattning.

Tornerspel anordnas här varje sommar.   

Boende:

Vi bodde på Sigtunastiftelsens Hotell som är jätte mysigt och har god mat.  


Man får känslan av ett gammalt kloster och det finns ett litet kapell i byggnaden från 1915. Från början var det ett elevhem för Kristna ungdomar.

 

Känslan när man går runt i dom gamla valven, äter i någon av de stora salarna med stora kristallkronor är mäktigt. Positivt: Mysigt, pittoreskt och mycket historia

Negativt: Mycket turister under sommaren då det kan vara svårt att hitta boende.