Har alltid varit och kommer alltid vara nr 1 av alla resmål i Europa. Jag älskar Sicilien!

Under månaderna som jag bodde och arbetade här som reseledare hann jag se det mesta av ön och jag kommer alltid att komma tillbaka.


När nya gäster kom och vi åkte upp för berget där Taormina ligger brukade jag be busschauffören spela Pavarotti "Oh, sole mio". Ord var överflödiga. När man kommit en bit upp och kusten breder ut sig med vulkanen Etna i bakgrunden då är man såld.

Sicilien har så otroligt mycket att se runt hela ön som är Europas största. Platsen att bo och utgå ifrån tycker jag är Taormina som är otroligt mysigt och romantiskt med linbana ner till stranden, små gränder, supermysiga restauranger, lyxiga butiker, bra hotell men framför allt UTSIKTEN!!Var man än är i Taormina så ser man Etna (som är Europas största aktiva vulkan) och den vackra bukten nedanför med Isola Bella, en liten ö med ett hemligt inbyggd villa som  man bara skymtar.


Det sägs att en maffiaboss bodde där som inte ville synas för mycket.


 Stranden dit linbanan går nedanför Taormina är liten, jättemysig med bra fiskrestauranger runt om. Vill man ha lite större sandstrand är det Giradini Naxos som gäller.   

Att göra:   Etna är värd ett besök med sina 3000 meter över havet. Området runt vulkanen är som ett ödsligt månlandskap. Tänk på att det är kallt på toppen och ofta snö. Längre ner längs berget är det frodigt med mycket vinodlingar och citrusfrukter.Sicilien andas historia med platser som Agrigento med enorma grekiska tempel mitt ute på landsbygden och Siracusa där Santa Lucia levde.
Sen alla små bergsbyar där tiden stått stilla. Det finns organiserade turer med guider om man inte vill hyra bil och köra själv.  


Palermo som är den största staden på ön är värd ett besök och om man hyr bil tycker jag att man ska stanna till i byn Cefalu som ligger vid havet.Bor man i Taormina är det mysigt att hyra vespor och ta sig hit genom små vägar, vinodlingar och vackert landskap.


Om man är intresserad av maffians historia, Cosa Nostra så kan man tex se huset där Giovanni Falcone bodde. Han var en av de främsta åklagarna som lyckades få flera maffiabossar att vittna och ange varandra innan han blev mördad.Byn Castelmola ligger ovanför Taormina så det är bara att fortsätta på den slingriga vägen. Här ligger en av dom mest udda barer jag har besökt, Turrisi Bar. Ni som har varit där vet vad jag menar. Se den!


Många av filmscenerna ur filmen Gudfadern är inspelade här och när man kommer till byn Forza dÀgro känner man igen en del av platserna.


Här sitter gubbarna utanför cafeét i byn precis som dom alltid har gjort och tvätten hänger ut från fönstren.  Grotta Azurra (Den blå grottan). Be en av fiskegubbarna köra er dit mot en peng. Man åker in i en grotta med kristallklart, super blått vatten. Då åker man också förbi Isola bella och får en skymt av den gömda lyxvillan.  Boende: I Taormina finns jätte mysiga enklare hotell som tex Belvedere med världens utsikt men också Lyxhotell som tex Excelsior som är helt fantastiskt.


Man kan också bo i Giardini Naxos som ligger nedanför Taormina och har många hotell och restauranger att välja på. Där ligger fina sandstränder och den lilla fiskehamnen.

Ett speciellt minne:När jag var på utekonsert på den romerska teatern fr 200-talet uppe i Taormina. Att se Gipsy Kings i solnedgången med Etna och bukten nedanför som kuliss var magiskt!Eller när vi upptäckte en liten restaurang i en liten bergsby som heter Gallodoro. Det fanns ingen meny utan det var bara att vänta och se. 12 rätter kom dom in med, en efter en med den mest fantastiska mat jag någonsin ätit.   


Positivt: Om man gillar Italien så älskar man Sicilien!

Negativt: Lite kaos i trafiken ibland

Att ta sig hit: Charter med TUI eller reguljärt.