Det fanns en tid då jag hittade nästan överallt och kunde allt om staden efter att ha jobbat som guide i Paris, men när jag var där för några år sedan märkte jag hur mycket jag har glömt. Som tur är de viktigaste platserna och byggnaderna alltid de samma.


Att sitta en solig vårdag på ett cafe längs Champs Elysée och titta på folk med Triumfbågen i bakgrunden eller strosa i Montmartre bland alla konstnärer är speciellt.Sen gillar jag kombinationen av mäktiga historiska byggnader, mysiga restauranger i Latinkvarteren, stora parker och så Disneyworld där både barn och vuxna får leka av sig strax utanför staden! Både Triumfbågen, Notre Dame, Sacre Coeur, Louvren och Eiffeltornet är mycket större och pampigare i verkligheten. Det enda som var mindre i verkligheten var tavlan Mona Lisa av Leonardo da Vinci som finns på Louvren. Här stod folk och trängdes för att få en skymt av den lilla tavlan.


Eiffeltornet har man ju sett tusentals gånger på bild men när man står bredvid ett av benen och tittar upp är det nästan overkligt.

Att göra: 

Ta en kvällstur med båt på Seine är en upplevelse eftersom alla stora byggnader inklusive Eiffeltornet är upplyst. Att åka under broarna i Paris är något man inte glömmer. Bateux-Mouches är en av båtarna som jag kan rekommendera med duktiga guider.Versailles är ett fantastiskt slott en bit utanför staden där både Ludvig XIV och Marie Antoinette bodde och som kanske mest är berömt för drottningens sovrum och den otroligt vackra spegelsalen med 357 stora guldkantade speglar, målningar i taket, statyer i guld mm.. 

Ett besök på Moulin Rouge med är ett måste för många. Ett historisk nöjespalats som har haft underhållning sedan 1889. Man kan beställa showpaket med champagne och middag samtidigt som man ser en färgsprakande kabaré med bl.a. can-can dans. 

Eurodisney rekommenderar jag verkligen!!

En riktig sagovärld för både vuxna och barn med över 50 åkattraktioner och fantasimiljöer som tex Pochahontas indianby och Peter Pans värld med pirater och sjöjungfrur.Det första man ser är det stora Törnrosa slottet på en kulle.


Sen kan man hoppa på vilda västern-järnvägen som tar en runt hela området.
 För dom små barnen (det är förresten mysigt för alla) kan man ta en båttur in i en magisk sagovärld med dockor som sjunger och dansar.It´s a small World heter det.  För dom äldre barnen finns bergochdalbanan Space Mountain: Mission 2 där man åker ut i "rymden" förbi planeter och man upplever hur gravitationen försvinner.

Huvudpunkten är den stora Disneyparaden varje dag där man får möta alla Disneyfigurer i en färgsprakande dansfest. En upplevelse!  


Det finns ca 60 restauranger i området med olika teman tex mexikanskt där hela området runt är uppbyggt som ett mini Mexico. Speciellt minne: När jag skulle guida en stor buss i Versailles och berättat för alla hur fantastiskt slottet är för att senare upptäcka att vi var helt själva när vi kom fram. Jag hade helt missat att det alltid är stäng på måndagar, panik!! Jag mumlade något om att det nog är strejk (som det i och för sig ofta är i Frankrike) och medan resenärerna gick runt i slottsträdgården bad jag busschauffören åka och köpa vin, baguetter och ostar. Vi hade picknic i Bologneskogen och sen åkte vi till det område som kallas "det svarta Paris" där det bara bor immigranter och man kan shoppa galet billigt. Alla var nöjda som tur var och dom som vill kunde åka till slottet en annan dag.... Boende: Massor av hotell i olika prisklasser så klart och vill man kan man även bo på Eurodisney.

Positivt: Jag är egentligen ingen storstadsmänniska med Paris har mycket att se.

Negativt: Fast jag kan språket upplever jag att Parisborna inte är speciellt hjälpsamma. Den franska maten som alla pratar om gillar jag inte alls, mest blodiga biffar.Att ta sig hit: Bussresor med tex Ölvemarks där man får ett paket med Eurodisney eller reguljärt. Från flygplatsen Charles de Gaulle går det direktbussar till Eurodisney som tar ca 45 min.