1: Astrid Lindgrens värld

Platsen i Vimmerby där barnen har haft allra roligast och där vi har varit flest gånger. Hit kan man åka redan när barnen är riktigt små, typ 2 år och upp till 9-10 år. För det första är miljön så mysig med dom små gränderna, butikerna, postkontoret och caféerna i gammal stil. Sen finns det mycket att klättra i för dom mindre och hinderbana för dom lite äldre. Här får man träffa Emil, Pippi, Karlsson på taket, Bröderna Lejonhjärta med draken, Ronja och många fler. Jätte bra föreställningar och våra barn trodde verkligen att det var den riktiga Emil som dom fick se göra hyss.Ett tips är att försöka undvika högsäsong eftersom det är väldigt mycket folk.

2: High Chaparall  När barnen har blivit lite äldre, kanske från 4 år och uppåt är detta favoriten! 
 

Till och med vi vuxna hade jätte kul här. Det första man måste gör här är att att köpa leksakspistoler för här leker man vilda västern direkt. Allt är verkligen välgjort och man rycks med i fantasin. Vi hade med oss en 11-åring en gång som sa:- Det här är ju bara på låtsas. Men efter en kort stund sprang han runt och jagade banditer och hade roligast av alla. Vi har hört från en del att det inte är försvarbart att leka med vapen men jag tror att alla barn i alla generationer har lekt tjuv och polis eller cowboy och indian utan att ha tagit skada. 
 

Här finns jätte coola miljöer där barn och vuxna kan springa runt och gömma sig och leka, råna banken, kika in i fängelset, åka med ångbåten, fantastiska shower med stuntmän, ångtåg med banditer ombord, bisonoxar och mycket mer.   

3: Älgsafari  


Finns på flera platser i Småland, det är bara att googla. Vi var i Glasriket utanför Nybro. Spännande att få se och mata älgarna som man sällan ser. Vi åkte med bandvagnar ut i skogen till platsen där vi matade dom med björkris.

4: A World of dinosaurs


En jätte stor utställning om dinosaurier strax utanför Kalmar. Lite läskigt men superspännande att få se dom enormt stora dinosaurierna som både låter och rör sig. Mycket coola fakta att läsa också.

5: Kalmar slott 

Mycket aktiviteter för barnen speciellt på sommaren tex att få fäktas med en riddare, leta efter skatt i slottsvalven, shower för barn mm. Och att bara gå runt på ett riktigt slott tycker barnen är spännande.

6: Eketorps Borg  En fornborg mitt på det Öländska Alvaret där allt är uppbyggt som det såg ut förr i tiden.  
 

Allra bäst har det varit när vi har varit här på Skördefesten eller Valborgsmässoafton när det är lite mörkt, facklorna är tända runt om borgen, vakterna patrullerar och man flyttas verkligen tillbaka i tiden.
Här kan man få se eldshower, höra sagor i de gamla husen, skjuta pilbåge och se hur man levde för riktigt länge sen.

7: Ormöga Kamelranch i byn Alböke på norra Öland är värt ett besök.

Kamelerna är jätte snälla och man kan både rida och klappa dom. Dom har det jätte bra här med stora vidder att vanda på. Här finns också getter, lamor och minigrisar.

8: Ottenby Fågelstation och Långe Jan


Självklart häftigt att gå upp i fyren med utsikten men allra roligaste tyckte barnen att det var att se sälarna i kikare och ibland riktigt stora örnar. Inne på fågelstationen finns det pyssel för barn och man får testa hur det är att flyga som flyttfåglarna.

Ta med fikakorg och gå i lövskogen vid Ottenby, jätte mysigt!

9: Gokart 

Finns på flera platser men vi var på Öland där det finns flera banor utomhus där barn får köra själva. En riktig succé enligt barnen! 

10: Kalmar läns museum 


Ett mysigt museum med flera stor utställningar bla om regalskeppet Kronan med bärgade kanoner, kläder och smycken tex. Barnen har en hel våning med pysselrum, lekhörna, experiment mm. På en våning finns den jättemysiga restaurangen med lekrum i anslutning.   

11: Trollskogen och åka ånglok

På norra Öland finns en liten sträcka genom skogen där gammalt tågsspår men ånglok finns bevarat. 

Jätte mysigt och håller man utkik ser man små tomtar i skogen. Sen kan man passa på att besöka Trollskogens naturrum som är en utställning för barn och sen gå vandringsleden genom Trollskogen.

12: Skäftekärr på norra Öland har ett Fossil-museum som båda barnen tyckte var jätte spännande, ett fik och en familjeguidning bland fornlämningar där barnen bl.a fick leta efter en skatt och det var kul att få se ett uppbyggt järnåldershus. 

13: Lekland 


Ingen favorit för oss vuxna men barnen gillar det ju. Det finns i alla större städer men vill man ha ett litet lekland med mindre folk kan jag rekommendera Skattkammaren på Lundegårds camping på Öland.

14: Hyra kanot


Mysigt tyckte hela familjen! Det finns på flera platser men vi hyrde på Kalmar Kanotklubb.

15: Ölands Djurpark & Vattenland 

Hade barnen fått bestämma hade detta varit en klar 1:a men eftersom jag själv inte gillar djurparker eftersom många djur far illa i fångenskap, hamnar det längre ner.OM det inte hade varit för djurparken som vi brukar hoppa över hade detta varit en favorit för mig också! Massor av karuseller (Ja inte om man jämför med Gröna Lund då) Spöktåg, Dinosaurietåg, stort vattenland med många nerfarter och pooler, bergbana och mycket mer. Minst en hel dag för det finns massor att göra och barnen tröttnar aldrig! 

16: Lådbilslandet 

 

 Superroligt för dom mindre barnen på norra Öland med hur mycket olika fordon som helst att välja på som dom får köra själva i en minivärld med vägar. Sopbilar, brandbilar, traktorer med släp som krockar, kör fel och får motorstopp, men superkul! Några karuseller finns det också. För dom äldre finns hinderbana.

 

17: Böda Camping 

Längst upp på norra Öland ligger Böda Camping som är ett paradis för barn i alla åldrar.  

Förutom den fantastiska stranden finns det ett mindre vattenland mer flera vattenrutschbanor, stor pool, jätte stor lekplats, skateramper, hoppborg, minigolf, barndisco, shower, utebio och mycket mer.   

Man kan köpa dagspass om man inte vill bo här.