Det finns så mycket roligt att göra här för hela familjen så den här listan kommer nog att fyllas på!
Bara det att det finns en fantastisk skärgård med jätte fina öar och alla mysiga badvikar överallt!

 Ta med cykel och upptäck öarna som alla är speciella! Eller varför inte promenera i alla mysiga lövskogar (det kan jag sakna lite i Småland där jag är uppväxt med granskog runt knuten) 


Mitt första minne av Blekinge var när jag var runt 15 och besökte Karlskrona med min familj (och det har blivit många besök sen dess). Läs mer om det besöket längst ner.

Här kommer mina tips men som sagt det finns mycket mer :

1: Barnens gård är ju ett självklart ställe om man har barn. Bara i vattenlandet kan man spendera många timmar.

Det finns vattenrutschbanor för alla åldrar och en del susar man ner i en stor badring som man fick plats två personer på. Den var vår favorit. I forsen glider man runt sakta och törs man kan man åka tjurfallet som är en 120 meter lång rutschbana.

Det finns så mycket att göra här, vad sägs om käpphästrace, åka hölass, hoppland, elbilar, kuddkrig på bom, klätterställningar och mycket mer. 

Det är så klart mysigt att träffa, klappa och mata alla djuren också! Här finns höns, kor med kalvar, minigrisar, kaniner, marsvin och getter.  

Restaurang och en minishop finns på området plus gott om plats om man har med egen fikakorg.  

2: Eriksberg är en riktig höjdarupplevelse tyckte vi!!  

Fantastisk natur med många sjöar (den sällsynta röra näckrosen finns här) där man kan välja att köra safarin med egen bil eller med guide.  

Körsträckan är ca 1 mil och vi såg visenter, vildsvin, flera sorters hjortar och mufflonfår. Hela familjen tyckte det var jätte spännande! Bäst var när två jätte stora visenter gick över vägen precis framför oss och när några vildsvinsungar stod precis bredvid bilen. Vi undrade varför dom skrek tills vi insåg att vi blockerade vägen för deras arga mamma som stod på andra sidan bilen...gulp!!

Det finns grillplatser och fikaställen på området men jag kan verkligen rekommendera restaurangen som är med i White Guide.  

 Jätte god mat! Det finns flera olika övernattningspaket att välja på och att bo i ett lyxigt tält med världens utsikt är ju inte helt fel!  

Spa, lekplats, utkiksplats och utställning finns också på området.

3: Ronneby Brunn är en resort som har badland med flera vattenrutschbanor, strömkanal, barnklubb och minigolf.

På kvällarna är det underhållning och god mat. Läget nära vattnet gör ju inte saken sämre! 

4: På Karlskrona Marinmuseum får man kliva ombord på en riktig ubåt, se riktiga skeppsvrak i undervattenstunnel, experimentera, leka pirat på Dunders Däck eller pyssla i pysselverkstaden.

Bra restaurang finns här.

5: Kristianopel kallas "De tusen rosornas by" och det är lätt att förstå varför när man är här.

Ett riktigt smultronställe vid en liten hamn med mysiga små caféer, butiker och restauranger. Varje måndagskväll i juli anordnas bryggdans och skattjakt för barnen.

 Jag har varit här flera gånger men hit vill man tillbaka!!

6: Sälsafari har jag alltid velat åka på och från Karlskrona kan man åka ribbåt ut till Utklippan som är Sveriges Sydostligaste utpost.

Om man vill kan man simma med sälarna!

7: Om man har äldre barn så kan man ta vägfärja från Karlskrona till Aspö (tar 25 min) där Kustartilleriet har ett museum. Där finns också Drottningskärs kapell som är en befästning som byggdes när Flottbasen flyttades till Bleking.

Det var en intressant guidning och man fick höra historien om när den ryska ubåten gick på grund utanför Karlskrona.


Historien har man ju läst och hört om förut, men att få det berättat av en person som jobbade inom det militära när det hände och förstå hur nära vi var att hamna i krig var något att minnas. 

8: Boda Borg är ett äventyr som passar när det är sämre väder eftersom det är inomhus.

Äventyrshus där man får lösa olika problem med hjälp av samarbete, list och humor. Här får man överlista laserstrålar, klättra och krypa. Passar bäst för barn i skolåldern.

9:  Fotbollsgolf skulle jag vilja prova!

Banan finns i Ysane strax utanför Sölvesborg. Passar alla åldrar.

10: När man vill se så många öar som möjligt under en dag är det perfekt att göra sk Hop-on-hop-off med 14 möjliga bryggstopp.

Biljett köper man på båten och kostar 80 kr/vuxen och 40 kr/barn.

11: Om man är lite mer äventyrlig så är ju grottor spännande! Från 6 år och uppåt. Läs mer här: https://www.ursulasaventyr.se/grottaventyr

Ett speciellt minne:

När jag står på torget i Karlskrona som 15-åring med min familj och det plötsligt kommer en parad med unga militärelever i vita uniformer som vinkade och visslade bestämde jag mig för att gå med i Lotta-kåren. Tänk att få servera mat till alla dom snyggingarna! Sagt och gjort, jag och en kompis kontaktade Lotta-kåren som bestämde träff med oss. Dom berättade att dom brukade träffas någon gång i veckan för att fika, göra handarbete mm. Alla var äldre damer så dom tyckte det var SÅÅÅ roligt att vi ville gå med och vi förstod att det var ovanligt. Jag försökte flika in att vi gärna ville vara ute i fält men det visade sig att det var väldigt sällan. Vår tid inom Lotta-kåren blev väldigt kort....