Bilderna ljuger inte, det är så vackert här! När jag satt i bussen från flygplatsen till hotellet var det så vackert att jag aldrig kommer glömma mitt första intrycka av det här av landet.

Det är grönt, bergigt, klart vatten, små mysiga byar, god mat, gästvänligt och det är lätt att förstå att Montenegro växer som resmål även om det inte är lika exploaterat som grannen Kroatien.

Budva är ett ganska litet resmål med ca 13000 inv.  Kommunen är känd för flest miljonärer per capita med sina 200 miljonärer på 10 000 inv. Inte så konstigt då att man ser en del flotta lyxyachter och fina hus här.På en liten udde ligger gamla stan med anor från antiken.

Här finns vackra små torg, smala gränder, mysiga caféer och restauranger omringat av en va
cker ringmur som man kan promenera på med utsikt över bukten.

Här hålls det ofta små konserter och teaterfestivaler. Utanför muren ligger 3 mysiga stränder.


Annars är Slovenska Plaza den mest kända stranden med en fin strandpromenad kantad av restauranger, basarer, danshak under öppen himmel och folkliv. Stränderna består av småsten och vattnet är fantastiskt.

Att göra: Några kilometer väster om Budva ligger stranden Jaz.


Håll utkik på vilka konserter som hålls här för både Madonna och Rolling Stones har spelat här. 
 

Staden Kotor är en medeltidsstad som finns med på Unescos Världsarvslista. En av de bäst bevarade medeltidsstäderna vid Adriatiska havet. Fina byggnader, ringmur, katedraler, klocktornet, mysiga gränder och torg. 

Till ön Sveti Stefan går det båtturer från Budva. Det är förmodligen den mest fotograferade platsen i området med lyxhotell, fina restauranger och strand.

Många kändisar har bott här, bla Liz Taylor och Jeremy Irons. 

Badbåtar går också till ön Sveti Nicola rakt utanför Budva. 

Att ta sig hit: Charter finns med Tui, Ving och Apollo. Även reguljärflyg förstås. Flygplatsen ligger i Tivat och transfer till Budva tar ca 40 minuter.   

Boende: Om man reser med barn är det perfekt att bo på Slovenska Plaza på bilden ovan, precis på stranden med samma namn. Det känns nästan som att bo i en egen liten by med små gator och butiker. Vi var jätte nöjda. 

Positivt: Gästvänligt, vackert, prisvärt.

Negativt: Vill man ha riktiga sandstränder är detta inte rätt ställe eftersom de flesta stränderna består av småsten.