SydItalien, som jag älskar! Här känns det som att tiden har stått stilla med de gamla, vackra husen, mysiga caféerna och det italienska kaoset som jag var så trött på när jag bodde där men som jag nu kan sakna. Det känns mer som det genuina Italien om man jämför med en del städer i norr.

Brindisi som nästan ligger längst ner på den sydöstra udden av landet är kanske mest känd som tågluffarnas samlingsplats för vidare färd med båt över till Grekland och Albanien men här finns flera fantastiska stränder längs kusten, vinodlingar och mysiga restauranger. 

Staden med ca 90 000 invånare har en lång historia och det märks på byggnaderna. Fler av dom är värda ett besök som tex fästningen Castello Alfonsino.

Om man vill få en fin utsikt kan man ta sig upp i det gamla monumentet Al Marinaio dItalia som restes för att hylla de italienska sjömännen som stupade under 1:a världskriget.  


Att göra: Detta är ett perfekt resmål om man vill kombinera med andra resmål. Härifrån går färjor över till flera Grekiska öar och Albanien. Se här: 
https://www.aferry.com/sv-se/brindisi/


När man är här skulle jag rekommendera att hyra bil och se sig om i dom vackra omgivningarna. Annars häng med på en organiserad tur för det finns så mycket fint att se runt om som tex Ostuni på bilden ovan. Staden som kallas den vita staden där alla hus är målade i vit kalkfärg så det känna som Grekland.


Verkligen mysigt med smala gränder och små butiker. Staden ligger på tre höjder med ett fint medeltida centrum i mitten.

Ett måste tycker jag är ett besök i byn Trulli di Alberobello som finns med på Unescos världsarvslista på grund av den unika strukturen på alla husen, som en sagovärld. Om man vill övernatta så finns det pensionat i ett typiskt Trulli-hus. 

En annan plats att besöka är Polignano a Mare (bilden ovan) som är så vackert! Byn på klipporna som ofta används som filmkuliss i Italienska filmer. 

Ett speciellt minne: Jag kan absolut inte påstå att jag är en stjärna på att köra bil. Disträ som jag är har jag både missat skyltar om enkelriktat och backat på allt möjligt (inget levande dock!)

När jag hade bott ett tag i södra Italien som reseledare hade jag vant mig vid trafiken och det säkraste var att köra som alla andra, så den gången när jag skulle skjutsa en resenär till sjukhuset såg jag att hon var betydligt blekare när vi kom fram än hon var när vi satte oss i bilen. Hon stammade fram:- Brukar man köra mot rött här....För mig hade det blivit helt naturligt att köra mot rött om det inte kommer andra bilar så det var inget jag tänkte på och var sikten dåligt så tutade man bara..... 


Att ta sig hit: Varför inte ta tåget (Se mitt förra inlägg)  Annars finns det billiga flygbiljetter hit som man hittar på tex www.momondo.se. Paketresor finns inte men det är lätta att hitta bra boende här.


Positivt: Allt det vackra, stränderna, maten och att man kan kombinera med Grekiska öar.

Negativt: Att folk kör som galna skulle nog många säga (själv tycker jag att det kändes helt naturligt att köra så men har blivit klokare sen dess)